Op de website van Delcampe vinden transacties voor 99,8 % in goede omstandigheden plaats.
Jammer genoeg hebben we soms echter te maken met pogingen tot oplichting.
Zodra we een verdacht item of een verdachte account detecteren, of zodra dit aan ons wordt gemeld, voeren we snel controles uit en nemen we de nodige maatregelen.
Aangezien de veiligheid van de leden en van de transacties centraal staan, willen we u in dit artikel enkele adviezen geven om uw verkopen en aankopen in de beste omstandigheden uit te voeren.

Vergeet niet dat de beste verdediging tegen pogingen tot oplichting uw waakzaamheid blijft!

 In het algemeen: vermijd contacten via e-mail en geef de voorkeur aan het berichtensysteem van Delcampe. Met onze interface kunt u in alle veiligheid een transactie uitvoeren zonder te moeten communiceren via e-mails buiten de website.

Als u een verdacht item of een poging tot oplichting detecteert, verzoeken we u om ons dit te melden via de link “Dit item melden” die u op elke verkooppagina terugvindt.

Met deze goede raad wensen wij u uitstekende en aangename transacties op de website van Delcampe!

U bent een verkoper

We raden u het volgende aan:

  • verkoopvoorstellen buiten de website altijd wantrouwen : afgezien van het feit dat deze praktijk Delcampe een commissie ontneemt die nodig is voor de goede werking van de website, zullen wij u in geval van moeilijkheden geen ondersteuning kunnen bieden noch de opvolging van een transactie kunnen verzekeren. Nodig uw kopers uitom hun lagere prijsvoorstellen via onze interface naar u te sturen.
  • uw betalingsverzoeken te versturen via onze 'Opvolging van verkopen : uw kopers zijn dan zeker van de herkomst van de betalingsverzoeken en u kunt gemakkelijk de opvolging van uw verkopen volgen in uw ‘Verkoopactiviteit’.
  • uw verkochte loten te verzenden naar het adres van de koper dat wordt vermeld op de pagina van de betreffende verkopen, op het betalingsverzoek of op de leveringsbon, zoals aangegeven in het Delcampe-charter.

 

U bent een koper

We raden u aan om altijd:

  • zeer voorzichtig te zijn in geval van aankopen bij een nieuwe verkoper die weinig of geen beoordelingen heeft. U kunt de datum waarop een verkoper zich heeft ingeschreven terugvinden op zijn profielpagina door te klikken op zijn gebruikersnaam. Let ook op voor “zeer recente” verkopers die binnen enkele dagen tal van beoordelingen hebben. Het duurt even voordat een transactie is afgerond, de verkoper de betaling ontvangt, hij de loten verzendt en deze door een koper worden ontvangen. Een verkoper die één of twee dagen na zijn inschrijving beoordelingen heeft gekregen kan dus verdacht zijn.
  • te aantrekkelijke prijzen te wantrouwen (zeker bij een recente verkoper). Verzamelaars, kopers en verkopers kennen de waarde van items. Als een item aan u wordt aangeboden voor een belachelijke prijs of een prijs die veel lager is dan de werkelijke waarde ervan, gaat het mogelijk om een poging tot oplichting.
  • u niet te haasten om een betaling aan een nieuwe verkoper te versturen. We controleren regelmatig de nieuwe accounts en we krijgen soms meldingen die ons ertoe brengen tot het snel afsluiten van verdachte accounts. Vergeet niet dat, volgens het Delcampe-charter, een koper 14 dagen na ontvangst van de factuur de tijd krijgt om zijn betaling te versturen.
  • wees zeer voorzichtig met betalingsverzoeken die u per e-mail worden toegestuurd, buiten de Delcampe-website om, en die een verzoek tot directe betaling via bankoverschrijving bevatten. De mogelijkheid om een verkoper per bankoverschrijving te betalen bestaat namelijk niet meer op de website, dus een dergelijk verzoek moet worden genegeerd.