Sinds 1 juli 2021 verplicht de Europese Unie marktplaatsen zoals Delcampe om invoer-btw te innen op goederen die aan Europese particulieren worden verkocht door handelaren die buiten de EU zijn gevestigd, voor elke zending tot 150 euro.

Concreet kunnen uw Europese kopers beslissen om op Delcampe invoer-BTW te betalen. In dat geval zal Delcampe deze innen. De inning van invoer-BTW is enkel mogelijk indien de koper gekozen heeft om de artikelen via Mangopay te betalen.

Als de BTW bij invoer door uw koper is betaald, moet u verklaren dat de BTW bij invoer is betaald door het BTW-nummer bij invoer naar de inklaringsdienst te sturen (in de meeste landen moet dit nummer worden vermeld op een specifiek formulier dat op het pakje of op de enveloppe is geplakt. Dit formulier is meestal verkrijgbaar bij de post- of vervoersorganisatie).

 

Waarschuwing: als u verzuimt het BTW-nummer bij invoer op de douaneaangifte te vermelden, kan uw koper het artikel weigeren en het aan u terugsturen om niet een tweede keer invoerbelasting te hoeven betalen. In dat geval bent u verplicht het volledige betaalde bedrag terug te betalen, inclusief de verzendkosten. 
Bovendien kan elke inbreuk op de BTW-wetgeving inzake ingevoerde goederen ertoe leiden dat uw account wordt opgeschort of zelfs definitief wordt afgesloten als u het opnieuw doet.


In dit artikel vindt u de plaatsen waar u kunt zien dat uw koper de invoerrechten via Delcampe heeft betaald.

 

Waar kan ik controleren of mijn koper de btw bij invoer heeft betaald?

In de factuur

Als uw koper invoer-BTW heeft betaald, vindt u het invoer-BTW-nummer, de invoer-BTW en de administratiekosten op de factuur van de artikelen.


Hier is een voorbeeld van een factuur waar de invoerheffing op staat:

In de details van de transactie 

Als uw koper de btw-importkosten heeft betaald, vindt u deze informatie terug in de transactiegegevens in uw Mangopay-account.

Om dit te doen:

  1. Ga naar de pagina "Betalingen: Geschiedenis"
  2. Klik op "Het detail bekijken" naast de transactie in kwestie

Tip: voor meer informatie over de toepassing van BTW bij invoer, zie het artikel "Toepassing van btw bij invoer op zendingen van buiten de Europese Unie"